El Parc Natural de la Serra de Montsant ha iniciat una campanya per promoure les Bones Pràctiques en l’escalada dins dels límits d’aquest espai protegit. La Mancomunitat de Municipis del Parc Natural de Montsant i l’equip de gestió del Parc han dissenyat una campanya de sensibilització sota el lema
“Vine, escala i cuida Montsant” per donar consells i recomanar Bones Pràctiques al col·lectiu escalador.

L’escalada és una activitat de llarga tradició a Catalunya, i a la serra de Montsant és una de les activitats esportives que els darrers anys ha atret més usuaris. La seva roca té unes qualitats excepcionals per a l’escalada diferents al conglomerat habitual de la resta de muntanyes, i presenta multitud de forats i fissures.

Des dels inicis de la pràctica d’aquest esport, s’han incrementat significativament les vies d’escalada esportiva. Actualment, hi ha identificats aproximadament al voltant de 90 sectors i 1.500 vies a tota la serra de Montsant, el quals es concentren on hi ha disponibilitat d’escarpaments de conglomerat calcari superiors als 15-20 m, fet que estableix vies de diferent dificultat que van des de la graduació III a la 9a+. L’any 2006, i amb l’objectiu de garantir la compatibilitat de l’escalada i la gestió de la conservació natural, especialment tenint en compte la nidificació de rapinyaires a Montsant, es va consensuar amb propietaris, ens socials i escaladors un document de regulació de l’escalada dins el Parc Natural de Montsant. Aquesta regulació establia una zonificació respecte de la possibilitat d’escalada (zona lliure, zona condicionada i zona de prohibició permanent), la temporalitat i d’altres aspectes relacionats com els tràmits a seguir per a l’obertura de noves vies.

Davant d’aquesta realitat, la campanya incideix fonamentalment en tres aspectes.

– En primer lloc, es donen una sèrie de recomanacions sobre Bones Pràctiques quan es visita un espai natural protegit (prohibicions i regulació de fer foc i de la circulació motoritzada, respecte envers el patrimoni natural i cultural de l’entorn, comportaments cívics, etc.). En segon terme, s’informa sobre la regulació de l’escalada a Montsant i es prescriuen una sèrie de consells de seguretat per practicar-la.

– En tercer lloc, i aquest és el missatge sobre el qual es vol fer més èmfasi, s’inclouen les dues principals problemàtiques actuals davant la freqüentació d’escaladors en punts concrets del Parc. D’una banda, es pretén donar a conèixer i assenyalar quines són les àrees de pernoctació i acampada permeses en els diversos municipis del Parc, com cal comunicar-ho i demanar permís, i també es faciliten les adreces de refugis i càmpings pròxims. També s’informa sobre les diferents àrees d’aparcament autoritzades. De l’altra, es vol conscienciar el públic usuari sobre la problemàtica de les restes fecals i l’ús del paper higiènic.

– El material que s’ha preparat per difondre tota aquesta informació consta de tríptics, estovalles de papers que es repartiran en diversos establiments i adhesius. També s’han renovat algunes cartelleres del Parc en el municipi de Margalef que informen sobre la regulació de les zones d’escalada, les zones d’acampada i pernoctació permeses i els sectors d’escalada, i donen consells de seguretat. La darrera setmana de novembre es farà campanya activa en els principals municipis del Parc.

Per a més informació, podeu consultar la pàgina web: www.gencat.cat/parcs/serra_montsant

PER A MÉS INFORMACIÓ POTS CONSULTAR ELS SEGÜENTS DOCUMENTS

Tríptic VINE, ESCALA I CUIDA MONTSANT!
Tríptic REGULACIÓ D’ESCALADA AL PARC NATURAL DE MONTSANT
Mapa de REGULACIÓ D’ESCALADA AL PARC NATURAL DE MONTSANT

Montsant Natura, col·laborem amb la campanya “Vine, escala i cuida Montsant”
  Descobrim “Vine, escala i cuida Montsant”  amb Núria Gimenez
. Galeria fotogràfica a Facebook

Share This