Aquesta primavera, el Consell Comarcal del Priorat ha organitzat, en el marc del projecte PECT pobles vius i actius, un cicle de tallers de cuina tradicional amb l’objectiu revaloritzar els productes de la nostra comarca i fomentar els circuits curts de comercialització entre productors i establiments.
I hem tingut la sort de poder coordinar i dinamitzar aquesta magnífica experiència!
El 9 d’agost de 1969, Maria Bartolomé i els seus pares obriren La Fonda la Figuera. Fins a jubilar-se hi preparà receptes exquisides de la cuina catalana tradicional, omplint plats de receptes populars de tota la vida.
La Maria Victòria Masip, regentà des de 1976 l’hostal El Racó del Priorat a la Vilella Baixa, un restaurant de cuina casolana. Receptes amb productes de primera qualitat, frescos, de temporada i de proximitat.
La Gemma Peyrí, filla de Porrera i pionera en el turisme rural a la comarca, l’any 1994 va obrir el conegut “xiringuito de Porrera” una terrassa d’estiu on amb tres amigues servien sopars amb plats d’arreu. Des de llavors, des dels fogons de Mas Ardèvol ha delectat els hostes amb productes de temporada i del seu propi hort.
Amb l’objectiu de conservar i donar a conèixer alguns d’aquests plats, amb elles que durant anys van dedicar-se a recuperar i mantenir les receptes de les seves àvies i mares, hem preparat dos tallers amb una selecció d’àpats que tants comensals van complaure: el potaco, conill amb cargols, corder al forn, mandonguilles amb albergínia, crestes de la Figuera, menjar blanc i ous de frare.
No podem entendre la cuina tradicional sense el producte de proximitat, i és per això que hem acabat cadascun dels tallers amb un tast-tertúlia on a part de degustar elaboracions de la comarca, hem conegut petits productors de la comarca i ens han delectat amb el que fan: patés i embotits de Cal Centro (Vilella Baixa), amanides i verdures de l’Horta de la Vall (Cornudella de Montsant), l’oli de la Cooperativa de Falset-Marçà, embotits de Cansaladeria Porqueres que elaboren amb porc ecològic de Granja Adzerias (Cornudella de Montsant), l’oli de la Cooperativa Agrícola d’Ulldemolins i les orelletes i carquinyolis de la Pastisseria Pepi d’Ulldemolins.
Treballar colze a colze amb la Gemma, la Maria i la Victòria, ha estat una gran experiència. No només hem après a cuinar alguns plats, hem entès que la millor cuina es fa amb senzillesa, modèstia, paciència, il·lusió i un bon producte, de com més a prop millor!