Avui, 17 d’agost, celebrem l’Aplec de la Mare de Déu de Montsant. La foto que us presentem avui, doncs, no podia ser d’un altre lloc. L’ermita, coneguda històricament com Santa Maria de Montsant, està situada a 1027 metres d’altitud, al peu de la Roca Corbatera, essent l’ermita més alta de la serra de Montsant. Té el seu origen en les construccions eremítiques del segle XII.

La fotografia correspon a l’ermita durant la dècada del 1960. Sortosament, però, a dia d’avui trobem el santuari perfectament restaurat.

Des de 1835 –amb la desamortització dels béns de la cartoixa d’Escaladei– fins a l’entrada del segle XX, l’ermita havia estat abandonada com a indret de culte, la marededéu fou traslladada a la parròquia d’Albarca, i la construcció fou utilitzada com a corral de bestiar.

No fou fins a principis del segle XX que es va instaurar el costum de pujar a l’ermita el tercer dia de festa major d’Albarca. Cent anys després, l’aplec segueix reunint centenars de persones dels pobles de la rodalia (Albarca, Cornudella, la Morera i Ulldemolins, sobretot). I, aquest any, no serà menys!

 

Share This