Avui entrevistem a la Laura, cuinera de Lo Refugi de Cornudella de Montsant. Hem passat una bona estona amb ella, desprèn una gran energia i carisma que et fa impossible no somriure, i això és el què transmet als seus plats.
La Laura Vallverdú Campiña va néixer a la capital Gironesa, però ja de ben petita, quan ella tenia uns 12 anys, la seva família es va traslladar cap al poble de Cornudella de Montsant i des de llavors que viuen i treballen per la comarca del Priorat.
Ha crescut i estudiat aquí, tot i que li roman encara un bonic record de Girona, ha absorbit la cultura i la cuina d’aquesta zona. Una vegada acabats els estudis de secundària va decidir ampliar els seus coneixements de cuina i va estudiar per convertir-se en Responsable de sala i Xef. Els estudis de sala i cuina els va realitzar a Cambrils, a l’Escola d’Hoteleria de Cambrils.
Una vegada finalitzats els cursos, es va continuar formant a la cuina del Reina Sofia de Barcelona, posteriorment va tornar a les terres prioratines i va treballar al restaurant de Siurana i a l’hotel que hi havia al mateix poble conjuntament amb el xef del restaurant Palace de Salou.
A continuació ja va ser quan va venir cap a Lo Refugi de Cornudella de Montsant.
MN: Bon dia Laura, quants anys fa que treballes al Refugi de Cornudella?
L: Ara ja farà uns 5 anys que treballo a la cuina del Refugi.
MN: Quan va començar aquesta passió per la cuina?
L: Ja de ben petita tenia un gran interès per la cuina, a casa sempre mirava com cuinava la meva mare… l’interès va créixer quan vaig començar a treballar a Siurana, va ser allà on em van convèncer per estudiar a Cambrils, ja que sempre em deien que era bona i tenia traça amb l’elaboració del menjar
MN: Volem felicitar-te per la recent acreditació AMED que heu obtingut a LoRefugi, et sents orgullosa?
L: Sí, sempre és agradable rebre una certificació d’aquest estil. Aquesta certificació és de cuina mediterrània. Vam haver de passar una sèrie d’exigències, esmentant tots aquells aliments que gastem i d’on els obtenim… però va ser cosa fàcil, ja fa molt temps que treballem els productes de kilòmetre 0.
MN: Com és doncs la cuina que oferiu?
L: Tenim plats molt variats i per a tots els gustos. Sempre oferim plats típics de la zona: senglar, peus de porc, guisats de vedella, truita d’espinacs amb suc… Però també anem incorporant plats típics d’altres països com el pollastre al curri, el xili de carn…
MN: Tot el teu esforç es veu reflectit en els plats, què me’n pots dir d’ells?
L: M’agrada cuinar, és la meva passió i és al què em dedico diàriament, sempre intento millorar al màxim el plat que estic fent, ja que la gent ve a provar les meves coses i m’agrada superar-me. Quan ofereixo bons plats es veu reflectit a la cara dels clients i això em fa sentir realitzada, significa que faig bé la meva feina.
MN: T’agrada innovar o ets més de cuina casolana?
preu que s’ofereix com per les limitacions d’espai, també penso que sempre es pot innovar per petita que sigui l’aportació, i és això el que realment m’agrada, no avorrir-me elaborant cada dia els mateixos plats, sinó canviar i millorar..
MN: Teniu molta gent d’arreu, creus que els agrada la cuina catalana? Els hi crida l’atenció?
L: Moltíssim, la gent de fora de Catalunya els hi encanta la cuina d’aquí. A l’hivern tenim molts escaladors que venen afer un àpat, normalment a les tardes-vespres, i sempre es demanen els plats típics d’aquí: favetes amb botifarra, garrons de porc, senglar, mandonguilles amb suc….
MN: Quin és el plat que us demanen més?
L: Doncs estic entre el pollastre al curri, l’estofat de senglar o el garró de porc, tot i que triomfen les nostres pizzes casolanes, aquestes, sempre que tenim massa preparada desapareixen ràpid, jejejej
MN: Però Laura, després de tots aquests plats que elabores, em podries dir quin és el plat que més t’agrada cuinar?
L: Sobretot els estofats i els guisats. M’agraden els plats elaborats, aquells que m’hi estic estona.
MN: Això voldrà dir que després de tot aquest esforç la cuina del Refugi té un bon renom.
L: Sí, estic contenta que cada vegada ve més gent a menjar i gràcies al moviment de gent que tenim jo puc cuinar més coses, més varietat i de més qualitat.
MN: M’has comentat que molts dels vostres productes són de km 0, què me’n podries dir?
L: Tenim hort d’on treiem la majoria de verdures que utilitzem per cuinar. Fa uns mesos vam incorporar la carn de porc ecològic, de la granja del poble. Sempre hem apostat per productes naturarls, de proximitat i de qualitat. Saber què i on comprem, ens permet oferir àpats adients a aquelles persones amb problemes de salut, com els celíacs o intolerants, i també en aquells que cuiden la dieta i busquen productes ecològics o vegans…
MN: Per tant, també oferiu cuina per aquelles persones celíaques i intolerants?
L: Sí, a l’hora de buscar què oferir ja busquem productes que siguin aptes per tots ells i portin la notificació de sense gluten o sense lactosa; llonganisses, hamburgueses, carn ecològica, etc. Mica en mica anirem afegint més varietat per aquest sector ja que hem vist que la demanda és creixent.
MN: Moltes gràcies Laura, demostres una gran força i ganes per tal de millorar i esperem que realment et vagin bé les coses per tal de continuar gaudint del teu esforç i dedicació a la cuina.