Aquesta setmana el Parc Natural de la Serra de Montsant ha donat el tret de sortida a la campanya de difusió, conscienciació i sensibilització de l’impacte ambiental de l’escalada al territori, anomenada “Vine, escala i cuida Montsant!”.

Per tal de conèixer de primera mà en què consistirà aquesta campanya i amb quina finalitat s’ha dut a terme, hem volgut parlar amb la persona que ha desenvolupat aquest projecte, la Núria Giménez Turcó, enginyera forestal de formació i escaladora d’afició.

MN: Núria, quan fa que treballes pel Parc Natural? Quin càrrec ocupes dins l’equip de gestió?
NG: Bé, jo sóc becària per la Universitat de Lleida. Vaig començar a finals de setembre i acabaré ara, a finals de novembre. L’any passat ja vaig gaudir d’una beca, que va ser quan vaig realitzar aquest estudi, i aquest any el que he fet ha sigut “executar-lo”.

MN: Explica’ns com et planteges la realització d’aquest estudi. Quin és el punt de partida?
NG: L’escalada és una de les activitats a la natura més practicades a la Serra de Montsant. Degut a la qualitat excepcional de la seva roca, cada cop té més adeptes i atreu més usuaris. Ens trobàvem amb un problema de massificació en determinats sectors, la gent aparcava on volia i de qualsevol manera, deixalles per tot arreu, etc. Calia fer alguna cosa! És llavors quan em vaig plantejar fer el projecte final de carrera sobre l’escalada a Montsant i el vaig anomenar: “Ànàlisi de l’estat i propostes per a la millora de les zones d’escalada al Parc Natural de Montsant”.

MN: La regulació de l’escalada al Parc Natural de Montsant es va consensuar fa uns anys amb la creació d’una comissió específica on hi van participar els diversos sectors implicats. L’objectiu era que l’escalada es convertís en una activitat compatible amb el patrimoni natural de Montsant, i especialment amb les espècies de fauna salvatge que directament podien veure’s afectades per l’escalada, com poden ser l’àguila cuabarrada o el falcó pelegrí. En aquesta línia, al Parc s’hi van distingir tres zones (la lliure, la condicionada i la prohibida), establint la temporalitat, i es van decidir altres aspectes com els tràmits a seguir per obrir noves vies.
NG: Si. Això es va fer l’any 2006. Ara el que calia fer era “ordenar” d’alguna manera la pràctica d’aquest esport donat l’augment de freqüentació i l’impacte de l’activitat en el medi. És per això que hem dissenyat aquesta campanya sota el lema “Vine, escala i cuida Montsant”. Cal fer front als problemes d’ordre públic relacionats amb la sobrefreqüentació d’algunes zones, les acampades no autoritzades i els estacionaments descontrolats de vehicles als camins i terrrenys privats en zones properes als sectors d’escalada, però també als problemes derivats de l’augment de les deixalles al voltant de les àrees de pernoctació i de l’acumulació de restes fecals i paper higiènic que causen un fort impacte visual i afecten altres usuaris de la muntanya com poden ser els excursionistes.

MN: En què consistirà aquesta campanya exactament?
NG: Podríem dir que es tracta d’una campanya per promoure “les bones pràctiques” en l’escalada al Parc Natural de Montsant. Més enllà de prohibir, es tracta de donar consells i recomanar bones pràctiques al col•lectiu escalador.
Incidim fonamentalment en tres aspectes. En primer lloc, donem una sèrie de recomanacions sobre bones pràctiques a l’hora de visitar un espai natural protegit. En segon lloc, informem sobre la regulació de l’escalada a Montsant, prescrivint una sèrie de consells de seguretat per practicar-la. I per últim, i aquest és el missatge sobre el qual es vol fer més èmfasi, incloem les dues principals problemàtiques actuals davant la freqüentació d’escaladors en punts concrets del Parc. D’una banda, pretenem donar a conèixer i assenyalar quines són les àrees de pernoctació i acampada permeses en els diversos municipis del Parc, com cal comunicar-ho i demanar permís, i també facilitem les adreces de refugis i càmpings pròxims. També informem sobre les diferents àrees d’aparcament autoritzades. I de l’altra, volem conscienciar també el públic usuari sobre la problemàtica de les restes fecals i l’ús del paper higiènic. És per això que repartirem una partida limitada de pales metàl•liques entre els usuaris més sensibilitzats, per tal de fomentar la pràctica de l’enterrament dels excrements a la muntanya.

MN: Quin és el “calendari” previst per aquesta campanya?
NG: Bé, hem arrancat aquesta setmana amb la nota de premsa del departament i la difusió mediàtica. Estem repartint el material editat als diferents establiments col•laboradors, i també “a peu de sector”. La feina d’explicar a la gent i transmetre el missatge serà una feina a fer entre tots, al dia a dia, poc a poc. La darrera setmana de novembre farem campanya activa als principals municipis del parc, i a finals d’any farem una primera valoració de com ha anat calant el missatge i analitzarem el resultat de les enquestes obtingudes.

MN: Quin material heu editat?
NG: El material que hem preparat per difondre tota aquesta informació consta de tríptics informatius, estovalles de papers que es repartiran en diversos establiments i adhesius amb el logotip de la campanya. També hem renovat algunes cartelleres del Parc al municipi de Margalef. Pel que fa al mapa que tenim editat sobre la regulació de l’escalada, amb les zones on és permesa i prohibida l’escalada a Montsant, cal dir que l’actualitzarem afegint-hi tota aquesta informació.

MN: Qui avala aquesta campanya?
NG: Bé, més enllà del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natura, aquesta campanya compta amb el suport de la FEEC i els cossos de Bombers i d’Agents Rurals de la Generalitat de Catalunya.

MN: Molta sort i moltes gràcies, Núria.

Share This