Jordi Brú i Martorell va néixer l’any 1978 a Tarragona. Ha viscut gran part de la seva vida a Els Guiamets, un bonic poble agrícola del Priorat, fet que segurament ha influït en la seva formació. És llicenciat en biologia i la seva especialitat és la biologia vegetal i l’ecologia.

MN: Jordi, tota la vida has estat relacionat amb la natura i el medi ambient. Sabem que vas créixer jugant i voltant per pinars i conreus del Priorat i això segurament ha influït en la teva formació com a biòleg… Actualment, però, a què et dediques professionalment?
JB: Actualment tinc la sort de poder compaginar les activitats relacionades amb el medi ambient i la consultoria ambiental amb les activitats fotogràfiques. Tot i que cada cop la fotografia hi té un pes més important.

MN: Com i quan descobreixes la fotografia? Quan temps fa que t’hi dediques?
JB: Bé, la fotografia la descobreixo de “retruc” cap a l’any 2006. La meva passió, ja durant els estudis de biologia, han estat les plantes i els vegetals. De fet, aquest va ser un dels motius principals pels quals la fotografia em va “atrapar” des del principi, ja que durant la formació com a biòleg molts dels llibres acadèmics o guies il·lustrades es centraven sobretot en la qualitat dels textos i les descripcions, però obviaven invertir esforços amb imatges de qualitat. Però m’hi dedico professionalment des del 2010, quan vaig començar a realitzar les primeres activitats.

MN: Tens algun estudi professional? Realitzes només fotografia de natura o també toques altres camps? Quina és la teva especialitat?
JB: No, no, no tinc estudi fotogràfic. Pel tipus de fotografia que realitzo, de moment no m’és necessari. Bàsicament realitzo fotografia de natura, que és el que realment m’agrada, però també faig d’altres encàrrecs fotogràfics. La fotografia que més m’agrada fer és la de flora, tant de detall com la de mostrar la planta al seu entorn. Però també em sento molt còmode ajudant a descobrir indrets i valors naturals a la gent, amb l’excusa de la fotografia. Veure les cares de sorpresa que fan quan, per exemple, miren amb detall una orquídia per primer cop, és fantàstic!

MN: Podem veure les teves creacions en algun espai virtual? Tens alguna pàgina web o alguna exposició muntada actualment?
JB: Sí, tinc una pàgina web, però he de reconèixer que necessita un “rentat de cara”. Si que intento estar bastant a les xarxes socials, potser on estic més actiu és a Facebook. Fotografies exposades, actualment no en tinc cap, tot i que espero poder-hi invertir més temps en el futur.

MN: Com vius el fet de poder compaginar les teves dues grans passions, la fotografia i la natura?
JB: Amb molta intensitat, m’agradaria que els dies tinguessin més hores i les setmanes més dies… Però he de reconèixer que sóc un privilegiat, ja que de moment, puc treballar de les dues coses que més m’agraden!

MN: Has organitzat múltiples cursos i tallers de fotografia de natura, cicles temàtics, sortides fotogràfiques, etc. T’agrada i et sents còmode dins el camp de la formació?
JB: Sí, de moment m’hi sento força còmode. El fet d’estar amb gent sempre t’obliga a estar al dia, i per altra banda, també et permet aprendre alguna cosa nova.

MN: La propera sortida fotogràfica que conduiràs serà el pròxim diumenge 12 d’octubre. Es titula “Paisatges del vi”. Parla’ns una mica d’aquesta experiència. No és la primera vegada que la fas, oi?
JB: Vam fer-la per primer cop l’any passat. Personalment em sembla una activitat molt completa, ja que podem recórrer en un mateix matí el camí de l’elaboració del vi: “l’or del Priorat”! Primer de tot en el procés de la verema, una feina que és dura però també molt fotogènica, recollint el raïm en un marc incomparable amb el Montsant de fons. Després anem a la Cooperativa de Cornudella de Montsant, una joia modernista encara en funcionament, per a veure i fotografiar-ne les seves entranyes i captar com es processa el raïm, la matèria primera dels nostres fantàstics vins. Per últim, acabem l’activitat gaudint d’un tast del producte final, el vi, juntament amb un formatge elaborat també al poble, mentre gaudim de les vistes del Montsant. Un plaer per a tots els sentits!

 

Bé, Jordi, moltíssimes gràcies per compartir amb nosaltres aquests minuts i, sobretot, moltíssimes gràcies per deixar-nos gaudir del teu talent a través d’aquestes impressionants fotografies. Com tu dius, un plaer per a tots els sentits!

Share This