La formatgeria Pizarro, productora local de formatge artesà, ens obre les portes per tal d’ensenyar-los les instal•lacions i explicar-nos en què consisteix la seva activitat. Visitem l’obrador de la mà del Marcel.lí Pizarro, el germà petit de la família.

La passió per fer formatges remunta fins fa força anys, quan el pare d’en Marcel.lí tenia un ramat de cabres i va començar a fer formatges per autoconsum i per vendre’ls al poble. L’interès pel món dels formatges va arrelar en els seus fills, que des de ja fa 15 anys elaboren formatges frescos de vaca, mató i van diversificant la seva oferta amb nous productes curats amb diferents processos.

MN: Quan temps fa que us dediqueu professionalment al formatge artesà? D’on neix el projecte?
MP: Vam començar l’any 1996. A casa teníem un ramat de cabres i ovelles i sempre n’havíem vist fer a la mare, per autoconsum. L’any 96 ens vam decidir a dedicar-nos hi. Al principi només fèiem mató. Llavors vam fer un curs de formació per aprendre a fer curats i des de llavors, no hem parat.

MN: Quins productes elaboreu?
MP: Actualment fem cinc tipus de formatges, tots ells amb llet de vaca pasteuritzada: formatge fresc, mató, formatge semicurat, el curat i els daus a l’oli de romaní, farigola o lanvanda. Tot elaborat a mà, sense gluten. Tenim dos formats, el de 0,5 kg i el de 1 kg. Gràcies a la qualitat de la llet fresca que entra cada dia a l’obrador i al fet que només utilitzem ingredients naturals obtenim productes 100 % naturals, sense cap tipus d’additius ni conservants.

MN: Per què no utilitzeu llet de cabra o d’ovella?
MP: Perquè la llet de cabra costa més de trobar. De fet, també en fem de formatge curat elaborat amb llet de cabra. L’hem començat a fer fa poc i, la veritat, és que es ven molt bé. Agrada molt.

MN: Les instal•lacions són noves, oi?
MP: Sí. El nostre obrador ha estat totalment renovat per poder oferir un producte artesanal complint amb la més estricta normativa que en garanteixi la màxima qualitat. La bodega, amb controls de temperatura i humitat, permet curar els formatges artesans garantint la fidelitat de la recepta original. El resultat és sempre un formatge intens, aromàtic, d’aspecte i sabor excepcionals i molt saludable.

MN: Quina producció feu?
MP: Depèn de la setmana. El mató i el formatge fresc el fem sempre per encàrrec. Avui, per exemple, estic fent mató. D’aquests 300 litres de llet, en sortiran uns 50-60 kg. En canvi, de curats i semicurats sempre en tenim en stock a la bodega. Els anem fent segons els anem gastant.

MN: On es poden comprar els vostres formatges?
MP: A totes les botigues del poble, al Celler Cooperatiu, i també directament aquí a a la formatgeria. Fora vila també el tenen a diferents comerços, i molts restaurants de la zona també l’estan començant a incorporar a les seves cartes….

“Pizarro Formatgers” és, doncs, una empresa familiar. Des dels seus inicis han estat elaborant formatges de primera qualitat amb els millors ingredients. El resultat són formatges artesans de sabor i aspecte inconfusibles amb l’estil i caràcter de la comarca, el Priorat.

És l’única formatgeria que hi ha actualment a Montsant, i per nosaltres és un orgull que l’únic formatge que es fa a la zona es faci al nostre poble. Felicitats, Marcel.lí!

Share This