Fografia cedida per Manel Casademunt Badia – Abril 1952

Ens ha fet gràcia compartir amb vosaltres aquesta fotografia, cedida per Manel Casademunt Badia, ja que s’hi pot observar el primer vehicle que va arribar al Corral del Pla per la “carretera de Prades”.  És el Fiat del Dr. Joan Casademunt Anadón, l’oncle d’en Manel.  “Des d’aquí, només restava un planer passeig fins al poble amb les maletes carregades sobre la mula, res a veure amb el costerut camí ral que arribava a Siurana des de Cornudella”.

“La suspensió de ballestes i el poc pes li permetien avançar lleuger per la nova pista, oberta només amb pics, pales i aixades. La pitjor part era el tram dels Puntalots, pel seu fort desnivell (al marxar, la muller i les filles hagueren de baixar del cotxe i empènyer de valent per a superar la pujada), però també era força difícil avançar per la terra tova sense compactar en alguns trams del Pla dels Bassots fins aquí”, ens explica el Manel.

“En Genraro Martorell Badia, des de la centraleta telefònica de Cornudella, tenia al meu oncle al corrent dels avanços de la Pista de Prades, i al cap de setmana següent, ell cap a Siurana falta gent. El vehicle era un Fiat Balilla de dues portes, de 995 cc de cilindrada i de 20 cv de potència. En pla i a mínima càrrega podia agafar una velocitat màxima de 80 km/h!”, segueix explicant-nos.

“Un cop dinamitat el cingle del Tallat, també fou el primer vehicle en arribar prop de sota el Castell, on es feu una petita esplanada redona d’uns cinc metres de diàmetre per a poder girar i tornar a marxar. Unes setmanes després d’això, un cop desfetes les parades de conreu, “la carretera de Prades” arribà definitivament al poble, a la Plaça Espanya”.

Share This