CELLER GEMMA MIRÓ

Gemma Miró és el projecte d’una jove viticultora de Falset, a la comarca del Priorat. Biòloga i amb un màster en Viticultura i Enologia, l’any 2020 emprèn la feina al tros del seu avi amb l’objectiu de recuperar la vinya familiar i treballar-la de manera humil i respectuosa.

Un vincle familiar entre avi i neta per continuar donant valor a la terra, a la pagesia i a les vinyes de 40 anys que s’aixequen en sòls de llicorella, argila i sauló a la finca de Les Pinyanes. Un projecte petit, menys d’una hectàrea de vinya cultivada i treballada de manera manual on hi conviuen les varietats típiques de la zona: caranyena, granatxa i moscatell de parra. Vins per donar vida, de nou, a les vinyes de casa.

Vinifica tota la finca de Les Pinyanes, elaborant un total de 3 vins. Va elaborar el seu primer vi (La Partió) l’any 2021 i al següent any, ja vinificar tot el tros, traient la primera anyada de La Lambretta i de Les Agulles 2022

 

En trobareu el novetats i curiosistats al seu perfil d’instagram @gemma_miro

 

 

Tots tres vins, podreu descobrir-los a LoRefugi Gastrobar.

 

 

LA LAMBRETTA 2023

ORIGEN: Falset (Priorat)
VARIETAT: Moscatell de parra 100 %
TIPUS: Brisat criat en ciment
LOCALITZACIÓ: Finca Les Pinyanes
SÒLS: Sauló – Argila – Llicorella (pissarra)
CAPACITAT: 750 ml
GRAU: 12 % vol.
CULTIU: en transició a ecològic

La Lambretta 2023 és un monovarietal de moscatell de parra procedent de vinyes de 40 anys d’edat i d’una finca particular i única formada per la barreja de tres tipus de sòls: sauló, argila i llicorella, característics de la zona del Priorat. L’origen del nom esdevé de converses amb l’avi, quan ell i l’àvia anaven amb la Lambretta de segona mà que tenien cap al tros, carregats de caixetes per omplir-les d’aquest raïm. Quan arribaven al poble, sempre en deixaven una caixeta a casa i ens menjàvem el moscatell a la terrassa de casa els avis. Amb les altres caixetes, l’àvia venia el moscatell a la seva botiga de fruites i verdures que tenia al poble.

ELABORACIÓ: veremada a finals d’agost. Gra sencer, maceració amb les pells durant una setmana i criança en ciment. És un vi amb una elaboració de mínima intervenció per extreure la màxima expressió d’aquesta vinya única.

NOTES DE TAST: color daurat transparent. La Lambretta 2023 és un perfil de moscatell de l’antic que busca l’expressió més fresca d’aquesta varietat, amb notes subtils d’aromes cítriques i mediterrànies. Elegant i sorprenent en boca. Un vi que representa els estius a casa els avis, picant moscatells per berenar.

LES AGULLES 2023

ORIGEN: Falset (Priorat)
VARIETAT: Granatxa Negra 100 %
TIPUS: Fermentat en inox i barrica vella de 500 L
LOCALITZACIÓ: Finca Les Pinyanes
SÒLS: Sauló – Argila – Llicorella (pissarra)
CAPACITAT: 750 ml
GRAU: 12 % vol.
CULTIU: en transició a ecològic

Les Agulles 2023 és un monovarietal de granatxa negra procedent de vinyes de 40 anys d’edat i d’una finca particular i única formada per la barreja de tres tipus de sòls: sauló, argila i llicorella, característics de la zona del Priorat. L’origen del nom esdevé com a homenatge a l’àvia Mariona, on des del caliu de casa, ens va ensenyar a créixer com a dones fortes i independents. Ella va començar de molt jove a treballar a cal sastre del poble, a Falset, fent patrons de pantalons mentre ajudava al meu avi amb la feina del tros i a part, venent productes d’alimentació a la botiga que tenien al poble. A la meva ment vaig associar les agulles de cosir i les agulles de pi (les fulles de l’arbre) procedents de
la finca on hi creix la vinya, Les Pinyanes, i em va semblar una simbiosi molt bonica per recordar-los als dos.

ELABORACIÓ: veremada a finals d’agost. Gra sencer, maceració amb les pells durant tres dies i fermentat en inox i en barrica vella de 500 L. És un vi amb una elaboració de mínima intervenció per extreure la màxima expressió d’aquesta vinya única.

NOTES DE TAST: color cirera. Les Agulles 2023 és un perfil de granatxa que busca l’expressió més elegant d’aquesta varietat, amb notes subtils d’aromes de fruita vermella i herbes mediterrànies. Fres i fi. Un vi en record a l’àvia.

LA PARTIÓ 2023

ORIGEN: Falset (Priorat)
VARIETAT: Caranyena 100 %
TIPUS: Trepitjat amb els peus i fermentat en ciment
LOCALITZACIÓ: Finca Les Pinyanes
SÒLS: Sauló – Argila – Llicorella (pissarra)
CAPACITAT: 750 ml
GRAU: 12 % vol.
CULTIU: en transició a ecològic

La Partió 2023 és un monovarietal de caranyena procedent de vinyes de 40 anys d’edat i d’una finca particular i única formada per la barreja de tres tipus de sòls: sauló, argila i llicorella, característics de la zona del Priorat. L’origen del nom prové de la localització de la finca on s’ubica aquesta vinya, que es troba entre els municipis de Falset, Marçà i Bellmunt del Priorat. A això se l’anomena partició, però el meu avi sempre li ha dit “La Partió”, i d’aquí en surt el nom per al primer vi del meu projecte personal.

ELABORACIÓ: veremada a finals d’agost i vinificada d’una forma artesanal tal i com el meu avi ho feia: 50% semi carbònica amb raïm sencer i rapa i 50% gra sencer desrapat.
Maceració amb les pells durant aproximadament una setmana. És un vi amb una elaboració de mínima intervenció per extreure la màxima expressió d’aquesta vinya única.

NOTES DE TAST: color porpra. La Partió 2023 és un perfil de caranyena que busca l’expressió fresca del mediterrani més silvestre i salvatge, amb notes de fruita roja i negra i tocs balsàmics. Elegant i fina. Un vi que representa el llegat de la neta i emprèn el camí que va començar el seu avi.

Share This