Una vegada més, el Priorat destaca per la seva bellesa mediterrània, el sabor de la seva terra i la tossuderia de la seva gent per mantenir el seu llegat tant històric com paisatgístic.

Considerem que la comarca té un paisatge fortament humanitzat pels pagesos des de fa molts anys, el 9 de març del 2017, es va defensar la candidatura del Priorat com a Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO a Madrid. La comarca ha treballat i treballa, per a un model de desenvolupament sostenible, donant protagonisme als productes de proximitat.

El consell del Patrimoni Històric ha valorat la presentació de la candidatura de forma positiva i sobretot el punt del sistema de gestió i de protecció de la comarca. Encara es treballa per tal que, el proper febrer del 2018, la candidatura sigui presentada al Centre del Patrimoni Mundial de la UNESCO.

Aquest paisatge agrari de cultura mediterrània, ha estat mantingut pels pagesos, que avui en dia, estan en retrocés i els podríem considerar en “perill d’extinció”, juntament amb tots els seus coneixements que han anat adquirint de generació en generació des de fa centenars d’anys.

Per aquest motiu, fa uns 10 anys, va aparèixer PRIORITAT la plataforma per la candidatura, per afrontar la decadència del segle XX i la despoblació que va viure la comarca. La solidesa, impulsada per la societat del Priorat, demostra el mosaic tant viu de vida que hi existeix, i les ganes de fer prevaldre les seves tradicions, la seva cultura, la seva manera de fer i ser.

Per fer-ho, s’estan seguint unes línies estratègiques per tal d’anar tots pel el mateix camí, aprofundint el coneixement conservat i fer-ho dinàmic, coordinant-se i cooperant entre totes les entitats participants i d’aquesta manera, consolidar el model territorial integral, propi i transversal.

A més a més, regularment es fan trobades amb els ajuntaments per identificar problemes, el patrimoni a conservar i així, unificar les normes urbanístiques entre els 23 pobles que conformen el Priorat.

No ens hem d’oblidar de la CETS, la Carta Europea de Turisme Sostenible, que ens serveix pels seus criteris d’intervenció i sensibilitat de la població.

La cultura és un conjunt de coneixements en els quals ens adaptem a l’entorn. És important mantenir aquestes tradicions i característiques d’un territori. La identitat és el què ens fa iguals, és una cultura compartida, i aquesta, s’ha de preservar i cuidar.

Des del web de PRIORITAT, trobareu tota la informació actualitzada sobre la feina que s’està duent a terme: http://prioritat.org/

També podeu seguir-ne l’actualitat a través de les seves xarxes socials: Instagram, Facebook i Twitter

Share This